top of page

Allmän information om Litiumbatterier:

Om du äger en elmoped är det viktigt att ta hand om batteriet, särskilt under vintern. Kyla kan skada batteriet och förkorta dess livslängd avsevärt. Här är några enkla tips för att se till att ditt batteri mår bra och att mopeden är redo när du vill använda den, oavsett om den används eller står avställd över vintern.

Varför kyla påverkar batterier: Kyla har en negativ effekt på batteriernas prestanda, särskilt litiumcellerna i batteriet. Att hålla batteriet på en bra temperaturnivå är därför viktigt för att undvika skador. Tillverkarens garanti täcker oftast inte skador orsakade av kyla, så det är viktigt att vara försiktig. Långvarig förvaring i kyla kan till och med få batteriet att sluta fungera helt.

 

 

Tips för att hålla batteriet fräscht under vintern:

  1. Förvara batteriet inomhus: När temperaturen sjunker under vintern är det bäst att förvara batteriet inomhus eller på en varm plats. Den rekommenderade lägsta temperaturen är cirka 12–15 grader. Om du inte kan förvara mopeden inomhus är det bra att ta med batteriet inomhus när mopeden inte används.

  2. Håll batteriet laddat – gärna minst 70%: Den optimala nivån för ett batteri är att hålla det laddat till 70% eller mer. Det ger bästa förutsättningar för litiumcellerna att behålla sin prestanda och förlänger batteriets livslängd.

  3. Underhållsladda även om batteriet inte används: Om mopeden inte används under en längre tid, speciellt över vintern, är det viktigt att underhållsladda batteriet regelbundet. Månatlig laddning är att rekommendera, men åtminstone var sjätte vecka. Många batterier har en laddningsindikator som visar när det behöver laddas, så du kan enkelt se om det sjunker under 70% och kräver laddning.

itank2-5.png
bottom of page