top of page

Allmän information om Litiumbatterier:

Skydda elmopedens batteri mot kyla – förläng livstiden under vintern

Du som äger en el moped bör vara försiktig med batteriet under vintertid, eftersom kyla kan skada batteriet och göra livslängden avsevärt kortare. Genom att ta hand om ditt batteri kan du se till att mopeden mår bra och är pigg när du ska använda den. Du behöver ta hand om den oavsett om mopeden används eller står avställd över vintern.

 

Batteriet gillar inte kyla

Kyla är det som har värst effekt på batteriernas prestation. Det beror på att litiumcellerna i batteriet påverkas negativt av låg temperatur. Du behöver därför vara noggrann med att hålla temperaturen på batteriet på en bra nivå, annars riskerar batteriet att ta skada. Det är vanligen inget som täcks av tillverkarens garanti, så se till att vara noga med detta. Risken finns att lång förvaring i kyla kan få batteriet att sluta fungera helt.

Så håller du batteriet fräscht under vintern

De flesta el mopeder har löstagbara och portabla batterier. Det gör det betydligt lättare att hantera dem och sköta om dem på ett bra sätt. Om batteriet är helt integrerat får du helt enkelt vara noga med att alltid försöka ställa mopeden på en så varm plats som möjligt.

1. Förvara batteriet inomhus

Under vintern när temperaturen sjunker, förvara gärna ditt batteri inomhus eller på en varm plats. Den rekommenderade lägsta temperaturen är cirka 12–15 grader, så redan under hösten kan det vara aktuellt att fundera på hur batteriet ska hållas varmt. Om du inte har möjlighet att förvara mopeden i en varm miljö så är det näst bästa alternativet att ha för vana att ta med dig batteriet inomhus när mopeden inte används.

2. Håll batteriet laddat – gärna minst 70%

Den optimala nivån för ett batteri är att du håller det laddat till 70% eller mer. Det ger de bästa förutsättningarna för litiumcellerna att behålla sin prestanda och gör att batteriet klarar att hålla sin laddning.

3. Underhållsladda även om batteriet inte används

Om du vinter förvarar din moped och den står oanvänd över en längre tid är det viktigt att underhållsladda batteriet regelbundet. Vi rekommenderar att du laddar batteriet månadsvis, men som minst var sjätte vecka. Många batterier har en indikator som visar hur mycket laddning som finns, på så vis kan du lätt se om den sjunker under 70% och behöver laddas.

itank2-5.png
bottom of page